Itsemyötätunto itsetuntemuksen osana
Epämukavien tunteiden ja tapahtumien käsitteleminen voi tuntua vaikealta ja viedä mielen alavireiseksi lisäten häpeän kokemuksia ja huonommuuden tunteita. Muistettava on kuitenkin se, että siellä missä on vihaa ja surua on toisaalta myös tyyneyttä ja iloakin. Tunteet ovat kaksinaisia ja tämä ristiriita saattaakin tuntua välillä vaikeimmalta.
Kaikilla tunteilla on oma arvonsa, ne tulee kuitenkin pitää erillään identiteetistä, sillä kukaan ei ole vain masennus, alakulo, itseinho tai pirteä, voimakas ja jaksavainen. Kun tunnistamme tunteitamme ja niiden kulun itsessämme, meidän ei tarvitse kiinnittää itseämme niihin.
Tunteidenhallintaan käytettäviä menetelmiä pitää opetella käyttämään ja siihen sopiva hetki voisi olla arki, joka ei muuten ole täynnä vaatimuksia. Voisiko kesäloma olla sopiva aika itsetuntemuksen syventämiseen ja itsensä kuuntelemiseen?
💛Hengitys
Hengitysharjoituksilla pystyy joko vapauttamaan vahvaa tunnetta tai vastapainona lisäämään energiaa. Tutkittua on, että hengitysharjoittelun vaikutuksesta syke ja verenpaine laskevat. Erilaiset hengitysharjoitukset ovat myös läsnäoloharjoitusten ydintä.
Aloita kuuntelemalla omaa hengitystäsi muuttamatta sitä. Seuraa hengityksesi kulkua ja sen syvyyttä.
Nopeilla puuskuttavilla henkäisyillä (kutsutaan esim. tulihengitykseksi) saa vapautettua vihaa ja stressiä tai toisaalta aktivoitua omaa energiaansa.
Pitkät rauhalliset hengitykset, uloshengitystä pidentäen rauhoittavat mieltä palauttaen turvallisen olotilan.
💛Mielikuvaharjoitukset
Mielikuvamatkat ovat paljon käytetty metodi mm. rentoutumiseen ja stressin hallintaan, unettomuuteen tai jännittämiseen. Mielikuvamatkoja löytyy äänitteenä paljon mutta niitä voi tehdä myös itsekseen. Etsi sinulle sopiva maisema mielen sopukoistasi ja palaa sinne aina, kun tarvitset irtioton. Maisemat tai terapiassa puhutut ”turvapaikat” voivat olla aluksi vain välähdyksenomaisia, se riittää. Pienistä hetkistä aloitetaan.
💛Itsesuggestio / manifestointi / sisäinen puhe
Tämän ei tarvitse olla ylevää tai sinun ei tarvitse briljeerata nokkeluudella. Mikä lause lohduttaa, mikä ajatus helpottaa? Kirjoita se puhelimesi muistioon, tee lappu jääkaapin oveen, paina se mieleesi. ”Elämä on tässä” ”Karma” ” Sä selviit tästä”
💛Kehollisuus, liikkuminen
Mikä sopii sinulle? Venyttely, kävely, pyöräileminen, luonnon vesissä pulahdus
Kehon kiertoliikkeet ja kurkotukset auttavat vapauttamaan jännityksiä. Tunteet ja kokemukset ovat kehossasi. Tee joka päivä jotain, 5 min. päivässä on 1825 min. vuodessa
💛Itsereflektio kirjoittamalla
Ajatustesi kirjoittaminen ylös auttaa pohtimaan niitä. Kirjoita päiväkirjaa, unipäiväkirjaa, kirjoita purskautuksena viisi minuuttia. Kirjoittaminen kynällä paperille on tutkitusti tehokas tapa järjestää ajatuksia.
Jatka lauseita:
Tänään minä…..
Kirjoitan koska ….
Minua mietityttää se, että
Uskon kuitenkin, että
Haluaisin nyt….